سفارت ترکیه در تهران بهعنوان یکی از اصلیترین و مهمترین نمایندگان کشور ترکیه بوده که در ایران فعالیت دارد. به گفته بسیاری از منابع معتبر ایرانی تاریخچه تأسیس این سفارتخانه به سال 1851 میلادی باز میگردد. درصورتیکه اولین سفیر دائمی این کشور در تهران اسد افندی در سال 1835 معرفی شد.
در سالیان متمادی این مرکز در ایران نقش بسیار مهمی را در توسعه روابط دیپلماتیک بین دو کشور ایفا کرده است. این روابط همواره با هدف رشد در زمینهٔ های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و خدمات کنسولی بوده است. ما در این مطلب از سایت قصد داریم شما را با اطلاعات کلی از سفارت ترکیه در تهران از جمله ساعت کاری، شماره تماس، آدرس و نحوه گرفتن وقت برای اخذ ویزا آشنا کنیم. درصورتیکه نیاز به چنین اطلاعاتی هستید لطفاً تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
تاریخچه کلی روابط دیپلماتیک ایران و ترکیه
روابط دوجانبه بین کشور ایران و ترکیه بهعنوان 2 کشور همسایه، سابقهای طولانی و پرفرازونشیبی دارد. روابط این دو کشور همواره در طول زمانهای مختلف تحت تأثیر مؤلفههای سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی دستخوش تغییر بود. اگر بخواهیم دوران مهم تاریخی روابط دیپلماتیک بین کشورهای ایران و ترکیه را با هم مقایسه کنیم در ادامه آن را بهصورت خلاصه به شما معرفی خواهیم کرد.
تاریخچه دوران باستان و قرونوسطی
در دوران باستان کشور ترکیه امروزی یا همان منطقه آناتولی شاهد ظهور قدرتهای بزرگی چون هیتیها، لیدیها و سپس امپراتوری روم شرقی (بیزانس) بود. از طرفی در آن دوران کشور ایران نیز تحت تأثیر امپراتوری بسیار قدرتمندی چون مادها، هخامنشیان و حتی ساسانیان بودند.
اما اگر بخواهیم در مورد تعاملات بین ایران و ترکیه در دوران باستان بحث کنیم بایستی به جنگ و منازعات مرزی اشارهکنیم که بهنوعی بخش مهمی از این روابط را تشکیل میداد.
روابط ایران در دوران صفویه و عثمانی
بین ایران و ترکیه در دوران صفویه اختلافات بسیاری وجود داشت. ازجمله مهمترین اختلافات در مذهب بود. صفویان در کشور ایران دارای مذهب شیعه بودند درصورتیکه عثمانیها سنی مذهب بودند. همچنین هر دو امپراتوری صفوی و عثمانی در تلاش برای گسترش قلمرو خود در مناطق آذربایجان؛ کردستان و حتی عراق بود. در کنار آن نیز برخی کشورهای خارجی چون پرتغال و روسیه با اعمالنفوذ خود از اختلافات به وجود آمده بین صفویان و عثمانیها به نفع خود استفاده میکردند.
روابط ایران و ترکیه در دوره قاجار
در زمان قاجاریه نیز امپراتوری عثمانی نیز در اوج قدرت خود قرار داشت. در کنار آن نیز ایران همواره با چالشهای داخلی بسیاری روبرو بود. همچنان منازعات مرزی وجود داشت بهگونهای که این اختلافات بر سر تعیین مرزهای مشترک بهویژه منطقه کردستان و آذربایجان بود.
درعینحال عهدنامه ارزنةالروم (۱۸۲۳) و پروتکل استانبول (۱۹۱۳) از جمله توافقات مهمی بودند که برای تعیین مرزهای بین دو کشور منعقد شدند. بااینحال، اختلافات مرزی بهطور کامل حل نشد.
روابط ایران و ترکیه در دوران پهلوی
در دوران رضا شاه پهلوی و مصطفی کامل آتاتورک؛ ایران و ترکیه وارد مرحله جدیدی شدند. با تکیهبر مدرنیزاسیون همواره تلاش میشد تا اختلافات مرزی کاهش پیدا کند. از طرفی با استناد به منابع تاریخی پیمان سعدآباد بین کشورهای ایران، ترکیه، عراق و افغانستان امضا شد. هدف از این پیمان کاهش اختلافات مرزی بود؛ اما واقعیت این است که این توافقنامه چه از لحاظ مادی و چه از لحاظ سیاسی به زیان دولت ایران و به نفع کشورهای همسایه بود.
دوران جمهوری اسلامی ایران و ترکیه معاصر
پس از انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 روابط بین این دو کشور نیز همواره حفظ شد و خوشبختانه از لحاظ اقتصادی دامنه بسیار گستردهای پیدا کرد. در این دوران ترکیه بهعنوان یکی از مهمترین شریک تجاری ایران محسوب شد و همچنان نیز در تمامی زمینهها اعم از انرژی، حملونقل و گردشگری با هم همکاری گستردهای دارند.

آدرس سایت رسمی سفارت ترکیه در تهران https://tehran-emb.mfa.gov.tr/Mission
اطلاعات مفید در خصوص سفارت ترکیه در تهران
سفارت ترکیه در تهران همانطور که بهصورت خلاصه در ابتدای این مطلب ذکر کردیم بهعنوان پل ارتباطی میان دو کشور بوده و نقش قابلتوجهی در تعاملات بین دو ملت ایفا میکند.
آدرس و شماره تماس سفارت ترکیه در تهران
یکی از مهمترین دلایل مراجعه حضوری به سفارت ترکیه در تهران ورود ایرانیان به این کشور میباشد. افرادی که قصد ورود به کشور ترکیه را دارند به جهت اهداف مختلفی چون گردشگری، تحصیل و یا کار بوده و این کشور را بهعنوان یک مقصد مناسبی میدانند. البته به دلیل همسایگی ایران و ترکیه، ایرانیان عزیز درصورتیکه کمتر از 90 روز در ترکیه اقامت داشته باشند نیازی به اخذ ویزا ندارند.
- آدرس: تهران، خیابان فردوسی، پلاک ۳۳۷
- شماره تماس: ۳۵۹۵۱۱۰۰ (۰۲۱)
بیشتر بدانید: اگر برای اخذ ویزای ترکیه نیاز به ترجمه رسمی انواع اسناد و مدارک دارید ما در دارالترجمه ترکی خود با استفاده مترجم رسمی در سریعترین زمان ممکن این خدمات را ارائه خواهیم داد.
سایت رسمی سفارت ترکیه در تهران
وب سایت اینترنتی سفارت ترکیه در شهر تهران به آدرس https://tehran-emb.mfa.gov.tr/Mission میباشد. افرادی که نیاز به استفاده از اطلاعات مربوط به ویزا، خدمات کنسولی، اخبار و اطلاعیههای بروز را دارند میتوانید به آدرس وبسایت مراجعه نمایند. این پایگاه اینترنتی حتی به زبان فارسی نیز قابلدسترسی است.
آدرسهای اینترنتی مربوط به کنسولگری ترکیه در ایران
- کنسولگری ترکیه در مشهد: https://meshed-bk.mfa.gov.tr/Mission
- کنسولگری ترکیه در ارومیه: https://urumiye-bk.mfa.gov.tr/Mission
- کنسولگری ترکیه در تبریز: https://tebriz-bk.mfa.gov.tr/Mission
بیشتر بدانید: اقدامات و مراحل لازم جهت نوتر مدارک در ترکیه
ساعت کاری سفارت ترکیه در تهران
اگر قصد مراجعه حضوری به سفارت ترکیه در تهران را دارید. لازم به ذکر است این مرکز از روزهای یکشنبه تا پنجشنبه از ساعت 9 صبح لغایت 17 اقدام به ارائه خدمات میپردازد. از طرفی روزهای جمعه و شنبه نیز سفارتخانه تعطیل خواهد بود. همچنین جهت مکاتبات اداری نیز میتوانید از طریق ایمیل رسمی embassy.tehran@mfa.gov.tr اقدام نمایید.
خدمات کنسولی سفارت ترکیه در ایران
سفارتخانه کشور ترکیه در شهر تهران طیف وسیعی از خدمات کنسولی را ارائه میکند که شامل موارد زیر خواهد بود:
1- صدور ویزا
درصورتیکه نیاز به صدور انواع ویزای تحصیلی، توریستی، شغلی، تجاری و حتی درمانی را دارید میتوانید از این خدمات استفاده کنید.
2- خدمات شهروندی
برای شهروندان کشور ترکیه برخی خدمات از جمله تمدید و صدور گذرنامه، ثبت ازدواج و حتی تولد و یا حتی کمک در شرایط اضطراری به افرادی که تابعیت ترکیه را دارند از جمله وظایف کنسولگری خواهد بود.
3- خدمات تجاری و اقتصادی
- ارائه گزارشات مکتوب به شرکتهای ترکیهای و ایرانی
- حمایت کامل از سرمایهگذاران و تجار مشهور
- تسهیل روابط اقتصادی و بازرگانی دو کشور
نحوه گرفتن وقت از سفارت ترکیه در تهران
یکی از مهمترین سؤالاتی که کاربران محترم برای بررسی پرونده آنها توسط سفارت ترکیه در تهران میپرسند این است که اصلاً گرفتن نوبت چگونه خواهد بود. برای این کار بایستی به ترتیب موارد زیر را انجام دهید.
بیشتر بدانید: آشنایی با مراحل گرفتن تاییدیه سفارت ترکیه
1- مراجعه به سایت اینترنتی سفارت
بایستی از طریق سایت سفارت در بخش مربوط به تعیین وقت مراجعه کنید. با توجه به نوع خدماتی که نیاز داریم مثلاً ویزا، خدمات کنسولی و غیره فرمهای مربوطه را تکمیل کنید. حال تاریخ و ساعت موردنظر خود را برای مراجعه حضوری انتخاب کرده و پس از تکمیل مراحل تأییدیهای برای وقت ملاقات دریافت خواهید کرد.
2- تماس تلفنی با سفارت ترکیه
یکی دیگر از روشهای گرفتن وقت تماس تلفنی خواهد بود. البته بایستی برای این کار راهنماییهای لازم را از اپراتور تلفنی جویا شوید.
3- مشورت با یک وکیل مهاجرتی و آژانسهای مسافرتی
در این خصوص برخی از آژانسهای مسافرتی به دلیل ارتباطات گسترده میتوانند برای گرفتن وقت فوری سفارت ترکیه با اخذ مدارک لازم از شما این نوبت را برای متقاضیان محترم رزرو نمایند.
نکات مهم هنگام رزرو نوبت برای سفارت
- قبل از اینکه بخواهید اقدام به ثبت و تعیین وقت نمایید حتماً بایستی مدارک موردنیاز خود را آماده کرده باشید.
- گاهی اوقات برای برخی از خدمات کنسولی ممکن است نیاز به ارائه برخی مدارک دیگر و بهنوعی مکمل باشید.
- زمانبندیهای مصاحبه و یا مراجعه حضوری ممکن است متغیر باشند بنابراین بهتر است همیشه از چند روز قبل از نوبت با سفارت تماس بگیرید.
- به دلیل شلوغی ، از مراجعه بدون نوبت خودداری کنید.
- در صورت رد درخواست ویزا، میتوانید درخواست تجدیدنظر ارائه دهید.
روابط فرهنگی بین کشور ایران و ترکیه
جالب است بدانید که کشور ترکیه در تهران با برگزاری برنامههای فرهنگی و آموزشی فعالیت بسیار گستردهای در اشاعه فرهنگ خود در ایران دارد. اگر بخواهیم مثالی از این فعالیتها بزنیم به موارد زیر اشاره خواهیم کرد.
- فعالیتهای مؤسسه یونس امره: این موسسه سالها است که بهعنوان مرکز اصلی فرهنگی کشور ترکیه در تهران فعالیت دارد. این مرکز با برگزاری کلاسهای آموزش زبان ترکی استانبولی، نمایشگاههای هنری و برنامههای فرهنگی سعی در اشاعه فرهنگ ترکیه را خواهد داشت.
- بورسیههای تحصیلی: یکی از مهمترین خدماتی که دولت ترکیه به ایرانیان عزیز خصوصاً دانشجویان ارائه میکند. بورسیه تحصیلی در دانشگاههای معتبر ترکیه خواهد بود.
- تبادلات فرهنگی و دانشگاهی: امروزه همکاری بسیاری بین دانشگاهها و مؤسسات علمی ایران و ترکیه وجود داشته که منجر به تبادل استادان و حتی دانشجویان خواهد شد.
روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و ترکیه
ازآنجاییکه کشور ترکیه و ایران شرکای تجاری مهمی خصوصاً از دوران تأسیس جمهوری اسلامی ایران تا به امروز میباشند. سفارت ترکیه در تهران با استفاده از همکاری دوجانبه با اتاق بازرگانی ایران تلاش میکند تا تبادلات اقتصادی میان دو کشور را گسترش دهد. این همکاریهای اقتصادی در زمینههای مختلفی شامل موارد زیر است:
- تجارت در حوزه نفت و گاز
- پیشرفت در حوزه گردشگری و توریستی
- همکاری بسیار گسترده در زمینه کشاورزی و مواد غذایی
- سرمایهگذاری کلان در زمینه پروژههای صنعتی و ساختمانی
نتیجهگیری:
سفارت ترکیه در تهران به عنوان یکی از مراکز مهم دیپلماتیک این کشور بهحساب آمده که نقش کلیدی مهمی در توسعه روابط دوجانبه بین ایران و ترکیه ایفا میکند. این مرکز علاوه بر ارائه خدمات کنسولی برای اخذ ویزای ترکیه و دیگر خدمات، وظایف دیگری ازجمله تقویت روابط تجاری، فرهنگی و آموزشی بین دو کشور داشته و باعث تعامل هرچه بیشتر این همکاریها خواهد شد.